Обучението “Първи стъпки в роботиката” включва обучение за създаване и управление на блокови конструкции и изучаване на Arduino Programming Language (APL). Обучението се провежда ежеседмично по два учебни часа. Обучаемите разполагат с индивидуални обучителни комплекти, които включват роботизирана система и развойна платка с разширителни шийлдове.

Използва се блоково програмиране на отделните хардуерни елементи, което е специално разработено за обучението. Учениците се запознават и научават да работят с разнообразен хардуер. Създават проекти за измерване на температура, влажност, интензитет на светлината. Научават се да управляват RGB светодиоди, да създават и възпроизвеждат мелодии, да измерват разстояния до предмети като използват ултразвукови и инфрачервени сензори.


Основен акцент се прави върху STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) проектното обучение чрез създаване на екипи и разработване на екипни проекти свързани с домашна автоматизация, управление на робот в пространството, управление на процеси и др. Така обучаемите свързват получените знания по физика, математика, електроника и програмиране в едно цяло.

Първи стъпки в роботиката с блоково програмиране и APL

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.